Hranirea puilor pentru carne

La puii pentru carne si, in general, la tineretul avicol nu se pot fixa cerinte zilnice energetice, deoarece puii isi schimba in permanenta varsta, greutatea corporala si cerintele zilnice.De aceea normele de consum nu sunt date pe zi, ci in corelare cu nivelul proteic al retetelor.

Spre deosebire de alte tari, unde puii de carne primesc retete cu nivelul energetic ridicat (3300-3400kcal/kg de furaj), in tara noastra nivelul energetic este de cca 3000kcal/kg de furaj pe intreaga perioada de crestere.In aceasta situatie, retetele sunt mai ieftine, intrucat pretul grasimilor este mai ridicat.In plus, un nivel energetic mare pretinde si un nivel proteic ridicat , iar in tara noastra este tributara importul de fainuri proteice.O reteta cu nivel energetiv mare, dar neechilibrata sub raport proteic, va antrena depunderi de grasime pe carcasa si viscere, lucru nedorit nici de crescatori, nici de consumatori.

In ceea ce priveste proteina bruta, in tara noastra, normele prevad in perioada 0-4 saptamani 22,8%PB si 22,2% Pb in perioada 4-8 saptamani.O modalitate de utilizare eficienta a proteinei o reprezinta granulare nutreturilor combinate, precum si cresterea separate pe sexe, a puilor pnetru carne.

In retetele furajere trebuie asigurate, la nivel optim, vitaminele (A, D, E, K, B complex, C, PP)si saruri minerale (Ca, P, mg, na, Cl, K, Mn, Fe, cu, I, Zn, Se, Co).

In cresterea puilor pentru carne se folosesc, de obicei, doue retete de nutret combinat:

-o retete de crestere (start)21-1;

-o reteta de continuare si finisare 21-2.

Sub raportul realizarii nivelului energetic al retetelor puilorpnetru carne, cel mai potrivit nutret in reprezinta porumbul, in proportie de 55-65% din amestec.O parte din porumb poate fi inlocuita cu ovaz decorticate, dar cu adaus enzematic si grasimi.

Pentru asigurarea nivelului proteic, se utilizeaza srot de soia 15-30%, srot de floarea-soarelui cernut 10-20%, drojdii furajere 2-10%, uruieli de mazare 10-15%.

Pentru intregirea valorii biologice a retetelor de finisare se tine seama de urmatoarele:

-porumbul imprima suculenta carnii si are gust mai placut fata de celelalte cereale;

-laptele degreseat si deshidratat si drojdia furajera imprima carnii o culoare alba-sidefie;

-grasimile animalele pana la 3,5% si uleiul 1,5% din amestec, favorizeaza utilizarea componentelor ratiei si imprima fragezime carnii;

-fainurile animale si, in special, faina de peste trebuie suprimata din ratie, cel putin cu 15 zile inaintea sacrificarii, deoarece imprima gust si miros specific neplacut carnii.

Furajarea puilor pentru carne se face, la discretie, cu furaj granulat.Granulele au dimensiuni de sub 2mm la start si 4-5 mm in continuare.

La cresterea pe asternut permanent, utilajele de hranire, sunt hranitorile cilindrice sau tronconice, suspendate de tavan.Ele se aseaza la o inaltime mai mare, astfel incat puii sa circule fara a se lovi de ele, pentru nu a-si provoca traumatisme, care, dupa taiere apar ca leziuni pe carcasa si depreciaza carnea.

Frontal de furaje trebuiee sa fie de 6-8 cm pentru fiecare pui.

Adaparea puilor se face cu apa potabila in cantitate dubla de consumul de furaje, in conditii de temperature normala.Temperatura apei de baut trebuie sa fie de 18-20 °C in perioada de start si de 12-15°C in faza a doua de crestere.Frontul de adapare trebuie sa fie de 1-2 cm pentru pui.

Niciun comentariu: