Sisteme de exploatare a pasarilor pentru productia de oua

In cresterea pasarilor pot fi practicate un numar foarte mare de tehnologii care, indiferent daca se refera la o spesau la alta, la o productie sau la alta,de calitate sau alta, pot fi caracterizateprin nivelul la care satisfac cerintele pasarilor fata de conditiile de viata,prin modul cum realizeaza optimizarea diferitelor conditii de intretinere si prin masura in care raspund cerintelor economice.

In general,se considera ca sistemul de intretinere a pasarilor este cu atat mai intensiv cu cat pentru 1m² de suprafata construita se realizeaza productii mai mari si la un pretde cost mai scazut.

Din acest punct de vedere,sistemele de intretinere pot fi caracterizate mai ales prin urmatoarele :intretinerea pasarilor se face in libertate la sistemele extensive,in semiliberate la sistemele semiintensive si in captivitate la sistemele intensive.


Sistemul extensiv

Sistemul extensiv:de intretinere consta in punerea la dispozitia pasarilor a suprafetelor de teren, campuri, lucerniere, pajisti sau ape, in functie de specie. Acest sistem este specific gospodariilor individuale, cand puii obtinuti prin clocitul natural se cresc cu ajutorul clostilor in libertate, folosindu-se drept closti gaini sau curci. Este indicat ca, in organizarea acestei munci, sa fie asezate mai multe closti odata pe oua, care sa scoata puii in aceasi zi, dand posibilitatea regruparii puilor la mai multe closti, pentru ca o parte din ele sa fie folosite pentru productia de oua.

La o gaina closca se pot reaprtiza pentru crestere 15-25 pui, in finctie de marimea ei si de sezon, mai putini iarna si mai multi vara; unei curci pot fi repartizati cate 25-40 pui, iar la o gasca se pot repartiza pentru crestere cate 15 boboci. Aceasa repartizare se face in ziua ecloziunii,seara,pt ca,a doua zi,closca respectiva sa aiba nr fixat de pui spre a se obisnui de la inceput cu ei. Pentru cresterea puilor de catre closti,care nu au ajuns cu clocitul pana la ecloziune,repartizarea se face dupa 5-15 zile de clocit. In acest scop se ridica 2/3 di oua si in cursul noptii puii se introduc in numar 2-3 sub closca,urmarindu-se cum se comporta cu ei;in cazul cand ii primeste restul puilor, se introduce dimineata sub aripi in timp ce closca sta pe cuibar.


Sistemul semiintensiv

Sistemul semiintensiv:acest sistem se recomandapt crescatoriile relativ mici la care se doreste sa se combine avantajul unui adapost bun, care sa asigure pasarilor conditi de cazare si de productie bune pe timpul iernii, cu avantajele utilizarii, pe timpul verii, unor spatii inerbate.

Niciun comentariu: