Tipurile de baterii folosite in cresterea si exploatarea pasarilor pentru productia de oua

In tarile cu aviculture avansata, majoritatea crescatorilor au adoptat sistemul de crestere in baterii, pe de o parte pentru buna valorificare a spatiului construit, pe de alta parte pentru un control mai riguros al bolilor.

Clasificarea bateriilor:

Dupa forma de asezare a custilor, bateriile pot fi orizontale pe un singur rand; orizontale pe doua randuri; in trepte sau piramidale si verticale multietajate.

a)Bateria orizontala pe un singur rand(flat-deek) este cea mai simpla constructie folosita de zonele calduroase, unde nu este necesara construirea de adaposturi, ci numai amplasarea bateriilor sub un acoperis.Pentru o mai buna utilizare a spatiului, randurile de custi se apropie doua cate doua, in asa fel ca primele cele doua siruri sa existe un singur jgheab pentru furaje, alimentat mecanic.

Adaparea se face prin jgheaburi sau picuratoare amplasate in parte opusa a jgheabului de hranire.Podeaua custii este inclinata catre linia de serviciu, pentru ca ouale sa se rostogoleasca in aceasta directie, in sertarul de colectare sau pe banda colectoare.Dejectiile cad in santul de sub baterie, de unde se evacueaza periodic.Pentru utilizarea cat mai completa a halelor, au fost concepute flat-deek-uri cu baterii intinse pe toata suprafata alei, de la perete la perete, cu culoare de trecere amplasate deasupra bateriilor.In acesrt caz toate operatiile din hala sunt mecanizate, iar numarul de pasari creste la 12-14 capete pe m² de hala.Si cu toate acestea, singurul dezavantaj este densitatea scazuta a pasarilor pe unitatea de suprafata.

b)Bateria cu doua randuri de custi orizontale se remarca prin amplasarea a inca a unui etaj de custi peste nivelul initial.Pentru ambele nivele se asigura mecanizarea procesului de roductie, realizandu-se pana la 10 gaini ouatoare pe m² de adapost.Iluminatul se completeaza prin amplasarea unor resurse de lumina sub randul superior.

Ca aspect negative se remarca, circulatia dificila a aerului pentru randul inferior al custii.

c)Bateria Californiana, piramidala sau in trepte acest tip de baterii, avand doua sau trei nivele, se gaseste intr-o gama mai mare de varietati si este mult raspandita, deoarece prezinta o constructie simpla, cu sau fara suprapunerea partiala a custii pe vericala.Ca si in cazul flat-deek-ului, dejectiile sunt colectate in fosele de sub baterii, de unde se evacueaza, de obicei, la terminarea ciclului de ouat.

Adaparea pasarilor se face cu picuratoare, cupe sau jgheaburi, iar hranirea in jgheaburi de alimentare cu buncare mobile sau transportoare in lant.Recoltarea oualor se face, fie manual, fie cu benzi transportoare.De regula, numai adapatorul este mecanizat.La noi se utilizeaza mai mult cu scop experimental.

d)Bateria multietajata verticala este foarte raspandita, in special in Europa.Cu aceste baterii se pot realize densitati mari pe m² de constructie.Bateria se poate mecaniza si automatiza, asigurand deci si norme mari de deservire pe ingrijitor.

Bateria univerasala cu 3 niveluri pentru tineret BU/T are urmatoarele caracteristici:

Scheletul este reprezentat de piciare metalice, legate intre ele prin piese metalice, ce ii confera rigiditate.

Custile sunt formate din impletituri metalice de sarma zincata.Fiecare cusca are lungimea de 1,20 m si inaltimea de 0,84m.Podeaua custii este acoperita in primele 8-9 saptamani cu un covoras material plastic, care evita caderea puilor mici printer ochiurile plasei si care asigura confortul puilor.

Sistemul de hranire este compuns dintr-un jgheab si dintr-un buncar mobil.Buncarul mobil este un caucior metalic cu role, astezate pe doua cai de rulare.el are o capacitate de cca 300 kg si este transportat de-a lungul bateriei cu un cablu metalic, actionat de un electromotor asezat in capul de actionare al bateriei.Buncarul mobil distribuie din mers nutret combinat, in cele sase jgheaburi ale bateriei.

Sistemul de adapare de-a lungul fiecaruia dintre cele trei niveluri ale bateriei, in pozitie centrala, trece cate o teava din PVC cu sectiunea patrata.Pe aceasta teava, din 20 in 20 cm se gaseste cate o adapatoare cu picuratoare.

Sistemul de evacuare a dejectiilor sub fiecare din cele trei niveluri, sub plasa-podea se gaseste o alta podea, din sticla de securit, care edecteaza atat dejectiile, cat si apa pierduta de picuratoare.Periodic, aceste dejectii amestecate cu apa sunt evacuate de catre un plug-raclor catre una din extremitatiile bateriei, de unde o banda transportoare le antreneaza in exteriorul halei.

Bateria cu 3 niveluri pentru gaini ouatoare BP-3 are urmatoarele dimensiuni si caracteristici:

Custile sunt asezate pe un schelet piramidal cu trei niveluri, cate un rand de custi pentru fiecare latura a bateriei.scheletul bateriei este sustinut de stalpi metalici rezistenti.Distanta dintre doi stalpi este de 120m, formand un modul pe care sunt dispuse 18 custi(3 niveluri X2 laturi X3 custi).Fiecare cusca are dimensiunule:

-lungime(front) de 40 cm;

-latime(profunzime) de 50 cm;

-inaltime de 43 cm la peretele frontal, reducandu-se treptat catre fundul custii, datorita inclinarii podelei in partea inferioara tesiturii pentru sustinerea foliei din parte superioara a custii.

In functie de lumngimea tipuli de hala, fiecare linie de baterii are N module X 18 custi.Intr-o hala tip de 55X 18 m pot fi montate, de regula, sase linii de baterii de cate 41 module, capacitatea de cazare a unei astfel de hale fiind de 17712 gaini (6 linii X 41 module X 18 custi X 4 gaini pe cusca).

Instalatia de furajare este conceputa ca jgheab in circuit inchis, la fiecare nivel al bateriei, furajele fiind antrenate de un lant transportor, actionat de la capul de actionare.Viteza lantului transportor este de 0,3m/sec, iar debitul este reglabil cu sibar, care limiteaza dupa dorinta inaltimea stratului de furaj.

Automatizare actionarii lantului de furaje la ore fixe si corelarea programului de furajare cu cel de iluminat, asigura o activitate normala, fara stresarea gainilor.

Instalatia de adapare este construita din bazine cu floto pentru fiecare nivel si conducte din material plastic, pe care se monteaza adapatorile automate de tip picurator.

Gainile din fiecare cusca au acces la doua adapatori.sub fiecare picurator se afla cate un vas de retentie din material plastic, ce nu permite scurgerea apei in dejectiile de sub baterie.

Instalatia de evacuare a dejectiilor este compusa dintr-un mechanism de actionare, care antreneaza o lama racloare dintr-un cablu de tractiune si doua limitatoare de cursa.Dejectiile cazute pe pardoseala de sub baterii, prin alunecare pe foliile din polietilena de sub fiecare rand de custi, sunt transportate in zona murdara a halei, de unde un raclor transversal le elimina din hala.Viteza de deplasare a lamei racloare este de 14m/minut.Evacuarea dejectiilor se face zilnic, iar raclorul transversal se porneste succesiv, la cca 35 minute.

Instalatia de colectat oua colectarea oualor se face in partea exterioara a bateriei, de-a lungul custilor.Benziile sunt confectionate dintr-o tesatura tip Trevira, impregnate cu material plastic, au o latime de 9 cm si o viteza de deplasare de 4m/min in circuit inchis.Ramura active a benzii circula prin socurile podelelor custii, are formeaza un jgheab collector continuu, pe toata lungimea bateriei.

Niciun comentariu: