Exploatare pasarilor in baterii:majoritatea crescatorilor au adoptat sistemul de crestere in baterii, pe de o parte pentru un control mai riguros al bolilor.Pe langa incarcatura pe unitatea construita, custile prezinta si alte avantaje in comparatie cu cresterea pe asternut permanent:
-eliminarea totala a asternutului si a cheltuielilor ocazionate cu transportul si manipularea atat la introducerea, cat si la scoaterea lui din adapost.
-la un numar de 3 gaini intr-o cusca dispare dompetitia dintre colectivitatea mare, cum este cazul la intretinerea pe asternut adanc.
-se pot indeparta usor gainile neproductive si pot fi inlocuite cu gaini prouctive, fara a deranjea ordinea din hala.
-pasarile pot fi usor observate si contentionate; ca atare, se poate face un contro riguros, sanitar veterinar si al productiei.
-se realizeaza o economie de combustibil, datorita caldurii biologice degajata dintr-o hala populata cu 20000 gaini, comparativ cu o hala de 6000-7000 gaini.
-productia de oua pe unitatea de suprafata creste de 2-6 ori, datorita numarului sporit de pasari, cat si datorita unui potential marit cu 10-15%.
-ouale produse dunt mai curate, acestea rostogolindu-se singure pe usoara inclinare a plasei-podea,in edectorul de oua,unde nu mai pot fii mudarite,datorita contactului cu un asternut relativ murdar sau cu murdarirea de la alte pasari,cum se intampla in cazul cresterii pe asternut permanent;
-consumul de foraje este mai redus cu 7-10%,evitandu-se risipa de furaje;
-incindenta la boli este mult mai redusa,prin lipsa aproape completa de contaminare a furajului si a apei de la o pasare la alta,plasa de sarma impiedicand pericolul infestarilor cu diferiti helminti;
-creste productivitatea muncii pe muncitor cu peste 20% pe an,datorita mecanizarii si automatizarii operatiunilor pt hranirea si adaparea pasarilor,recoltarea oualor si evacuarea dejectiilor.
Evident,cresterea in baterii prezinta si unele dejavantaje in comparatie cu cresterea pe asternut permanent:
-este nevoie de o investitie initiala mai mare;
-bateria,oricat ar fii ea de simpla,necesita cheltuieli mai mari;
-cheltuielile cu constructia sunt mai ridicate,intrucat in acest cazeste nevoie de un sistem de ventilatie si izolatii termice mai bune;
-investitia specifica cu echipamentul din hala este mult mai ridicata;
-procentul de oua sparte este mai ridicat la cresterea in baterii, decat pe asternut permanent,cand ele cad pe stratul de asternut din cuibar amortizand caderea;in baterie, insa ,ouale cad pe pardoseala dura a bateriei si este inevitabil ca unele din ele sa se sparga;
-un alt dezavantaj al bateriei il reprezinta calitatea gainilor la sacrificare dupa terminarea ciclului de productie;
-cresterea in baterii presupune o tehnicitatea mai ridicata determinata de densitatea mare pe unitatea de suprafata.o greseala cat de mica de crestere poate determina canibalismul,accidente de baterie "oboseala de baterie" sau aparitia sau difuzarea rapida a unor boli infecto-contagioase.
De aceea,nu este bine sa se treaca la cresterea gainilor in baterii,decat daca se stapaneste foarte bine tehnologia respectiva,daca se poate asigura o furajare echilibrata si daca se aplica in mod riguros profilaxia sanitara-veterinara generala si specific.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu